Mezunlarımız dan Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu Vefat Etti

Mezunlarımız dan Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu Vefat Etti

Mezunlarımızdan, DEÜ İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu (72) hocamız, İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından, İzmir Urla Zeytinalanı Kabristanına defnedildi. Merhumun cenaze namazını bir zamanlar öğrencisi olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı.

Sofuoğlu’nun gelecek için hazırlık yaptığını belirten, hayatını ülkenin dinî hayatına, manevi hayatına, ilim ve kültür hayatına hizmetle geçirdiğini belirten Görmez, “Sayısız öğrenciler yetiştiren çok değerli hadis hocamızı, benim de asistanlık yıllarından bu yana pek çok bilgiyi kendisiyle paylaşma şansına sahip olduğum çok değerli hocamızı bugün ebediye uğurluyoruz. Yüce Rabbim mekanını, makamını cennet eylesin.” dedi.

Hayatını Hadis ve Kur’an ilmine adamış, Fidan Dergisi yazarlarımızdan olan Sofuoğlu, kitapları ve makaleleriyle uzun yıllar İslam’a hizmet etmiştir. Muhterem hocamıza Cenab-ı Hakk’tan rahmet diler, yakınlarına, İlahiyat Fakültesi ve Kestanepazarı camiasına başsağlığı dileriz.

[caption id="attachment_5338" align="alignnone" width="595"] Mezunlarımızdan Prof. Dr. Cemal Sofuoğlu, İzmir İlahiyat Fakültesi Camiinde Kılınan Cenaze Namazının Ardından  Son Yolculuğuna Uğurlandı[/caption] [caption id="attachment_5337" align="alignnone" width="595"] Cemal Sofuoğlu Hocamızın Cenaze Namazını, Eski Öğrencilerinden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Kıldırdı[/caption]

Cemal Sofuoğlu  (1941 - 2013)

Prof. Dr. M. Cemal Sofuoğlu, Kütahya Simav’da doğdu. Kestanepazarı Kur'an Kursu ve İzmir İmam-Hatip'te okudu.

1966 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirip aynı okulda araştırma görevlisi oldu. 1977'de doktor, 1983'te doçent oldu.

1985'te Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne atandı. 1989'da profesör oldu. Bir süre İlahiyat Meslek Yüksekokulu müdürlüğü yaptı. Bir yıl Bağdat'ta, iki yıl Kahire'de bilimsel araştırmalar yaptı.

Bir dönem Kazakistan Yesevi Üniversitesi'nde çalıştı. 2008'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nden emekli oldu. 30 Ağustos 2013 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonrası 72 yaşında hayata gözlerini kapadı.

 

Kitapları

1. Ayet ve Hadislerle İbadetlerimiz (Salih Akdemir ile), İstanbul 1984. 2. Açıklamalı Büyük Dua Kitabı, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 1994 3. İslam Dini Esasları -Yeni Bir Bakış, Yeni Bir Yorum, İzmir 1996. 4. Alevîlik Bektaşîlik Tartışmaları (Avni İlhan ile), Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 1997.  5. Hanefi Fıkhının Esasları, Muhammed Zahid b. el-Hasan b. Ali Zahid el-Kevseri, 1371/1952; trc. Abdülkadir Şener; Trc. M. Cemal Sofuoğlu, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 1991. 6. Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi Kılavuzu, Haz. Mücteba Uğur, M. Cemal Sofuoğlu, Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı, 1978. 7. Açıklamalı ve Yorumlu Kur’an-ı Kerim Meali (Prof. Dr. Abdülkadir Şener ile) çalışmaları devam etmektedir 8. Misyoner- İngiliz Misyoner Nasıl Yetiştiriliyor, Ahmet Hamdi Paşa, (Osmanlıca'dan sadeleştirme), İzmir 2006, Tibyan Yay.  

Ulusal Hakemli Dergide Yayınlanan Makaleleri

1. “Gadir-i Hum Meselesi”, Ankara Üniversitesi Dergisi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 5. 2. “Şia’nın Hadisler Hakkındaki Bazı Görüşleri, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:24. 3. “Kur’an ve Hadis Kültürünün Kutadgu Bilig’deki İzleri”, D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:5. 4. “Muhammed Sadık Necmi’nin Buhari’ye Yönelttiği Bazı Tenkidler”, D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:6. 5. “Regaib Namazı Hakkında Bir Münazara”, D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:7. 6. “Zayıf ve Mevzu Hadisler Açısından Tirmizi’nin Süneni Üzerine Bir İnceleme”, D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı:6.

Hafızların Yuvası Kestanepazarı

Bizi Tanıyın...
Kestanepazarı; Kurra Hafız Salih Tanrıbuyruğu Hocamız tarafından yüz yılı aşkın süre önce temeli atılmış, o günün şartlarında hedefi Allah’ın dinini öğretmek ve öğrenmek olan bir kuruluştur. Derneğimiz bugün de, bu çizgiden ayrılmadan, gelişen ve değişen şartlarda, aynı gayeyle yoluna devam etmekte, aynı heyecan ve coşkuyu yüreklerinde hissetmektedir.
Sorularınız için lütfen bizimle iletişim kurun