2014-2015 Eğitim-Öğretim yılının ilk döneminin bitimiyle Kestanepazarı öğrencilerinin eğitimdeki başarı durumları geçen seneye oranla artış gösterdi. Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu ve İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne giden öğrencilerimizin karne sonuçları hem velileri hem de hocaları sevindirdi.
70. Yılda 70 Hafız
Daha önce hafızlığını tamamlayan öğrencilerimizin yanı sıra hafızlık eğitimi alan 125 öğrenciden 20’si daha hafızlığını bitirdi. Önümüzdeki Haziran ve Eylül aylarında yapılacak olan hafızlık sınavına da 40 öğrenci girecek. Bu sayede Kestanepazarı’nın 70. yıl projelerinden olan 70 hafız hedefi gerçekleştirilmiş olacak. Geriye kalan öğrenciler ise şuan hazırlık ve yüzüne okuma sürecinden geçiriliyor.
İmam Hatip Ortaokuluna Giden Öğrencilerimiz Başarıya Koşuyor
Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu’na giden 97 öğrencimizden 51’i takdir, 39’u teşekkür alarak geçen seneye oranla başarı ortalamasını yükselttiler. 97 öğrenciden 17’si hem hafızlık yapıp hem de okulunu devam ettirmekte. Ayrıca 8. sınıfı bitirmiş 52 öğrenci, komisyon sınavlarına girerek hafızlığa ayrılmak için mücadele edecekler.
[caption id="attachment_7301" align="alignnone" width="595"]
Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu Öğrencilerimiz Başarılarını Arttırdılar[/caption]
Lise Öğrencilerimizdeki Büyük Değişim
2013-2014 eğitim-öğretim yılında 210 öğrenciyi barındıran lise yurdunun başarı oranı %50 idi. Bu öğrencilerden 18’i takdir, 78’i teşekkür aldılar. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında ise 187 öğrenciye hizmet veren lise yurdu, bu sene başarı oranını %80’e çıkardı. 2. dönem sonunda ise hedeflenen başarı oranı %90 ve üzeri.
İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne giden 187 öğrenciden 101’i hafız 86’sı ise Arapça eğitimi almış öğrenciler. 187 öğrenciden 55’i takdir, 84’ü ise teşekkür alarak geçen seneye oranla başarı çıtasını yükselttiler. Bu başarılı öğrencilerden 51’i ise 1. grup seçilerek her ay burs imkânından faydalanmaktalar.
2. Dönemde %90 Başarı Hedefliyorlar
Birinci dönem sonunda gerçekleşen bu %80’lik başarıyı Yurt Müdürü Mehmet Kandemir’e sorduk:
[caption id="attachment_7300" align="alignright" width="400"]
Mehmet Kandemir[/caption]
Fidan: %80’lik başarıdaki en büyük etken nedir?
M. Kandemir: Eğitim-öğretim konusundaki hassasiyetimiz, başarıdaki en büyük etkenimiz disiplinli tavrımızdır. Sonrasında öğrenci ve velilerle diyalog halinde çalışmamız. Günü birlik ihtiyaçlar tespit edilerek zamanında müdahale etmemiz. Bunun yanı sıra her öğrenciyle ilgili aylık raporlar tutuyoruz; okul ve yurt derslerini de değerlendirerek rapor haline getiriyoruz. İdarecilerimiz bu raporları değerlendiriyor ve yapılması gereken uyarıları yapıyor ve alınması gereken önlemleri de zamanında almış oluyoruz.
Fidan: Dönem içerisinde gerçekleştirilen bazı yenilikleri aktarır mısınız?
M. Kandemir: Öğrencilerimizin ihtiyaç ve isteklerini, isimsiz şekilde dilek-şikayet kutusuna yazılı olarak vermelerini istedik, aldığımız istekler doğrultusunda öğrencilerimize yardımcı olduk. On sınıfımıza projeksiyon ve laptop tedarik ettirdik. Bilgisayar laboratuvarını hazır hale getirdik. Binanın dış izolasyonu, boyası ve çatı bakımıyla ilgilendik. Her yatakhaneye ütü ve masa tedarik ettik. Yatakhanelerdeki dolaplar teker teker tamirden geçirildi.
Fidan: Öğrencilerin eğitimi ile ilgili çalışmalarınız nelerdir?
M. Kandemir: Arapça dersleri için Cantaş yayınlarını komisyon kararı ile seçerek öğrencilere makul bir ücret karşılığında 6 kitaptan oluşan set temin ettik. Her sınıfın bilgisayarlarına Arapça seti, Mürşid ve diyanetle bağlantılı fıkıh, hadis kaynakları yükledik. Öğrencilere, fıkıh alanından Diyanet İslam İlmihali, Siyer’den ise Hatemü’l-Embiya kitaplarını müfredat olarak uygulamaya başladık. 2. dönem başından itibaren de hem görsel hem de kitaptan dersler takip edilecek. Eğitim alanındaki çalışmalarımızın devamı ve sürekliliği için ayda bir kere müdür yardımcılarım, yönetim memurlarımız ve belletmenlerimiz ile istişare toplantısı yaparak, öğrencilerin eğitim durumlarını ciddiyetle takip ettik. Tabi ki bu çalışmalarımız yurdumuzla sınırlı kalmayarak öğrencilerimizin okullarıyla da irtibatı koparmadık. Her hafta Cuma günleri yapılan okul aile birliği toplantılarına katıldık. Öğrencilerimizin öğretmenleri ile sürekli istişare halinde olduk.
Şahsi olarak da her Perşembe öğrencilerimize seminer düzenliyorum. Ayrıca ayda bir kere öğrencilerimizi önemli yazarlarla buluşturarak, yazarlarımızın öğrencilerimize faydalı olmalarını hedefliyoruz. Bu zamana kadar Prof. Dr. Mehmet Çelik, Kadir Keskin, Sait Çamlıca ve Yavuz Yiğit’i öğrencilerimizle buluşturduk.
Fidan: Öğrencilerin sosyal faaliyetleri nelerdir?
M. Kandemir: Halk Eğitim sponsorluğunda bağlama, halk oyunları, İngilizce ve Osmanlıca kursları açtırdık. Sportif alandaki faaliyetlerimizi de İzmir Anadolu İmam Hatip Lisesi ile koordineli bir şekilde gerçekleştirdik. Bir de ilahi ve müzik korosu kurduk.
Fidan: 2. dönem için planlarınız var mı?
M. Kandemir: Öncelikle başarı oranını %90 veya %95 olarak hedefliyoruz. 1. dönem bizim için kalfalık dönemiydi, 2. dönem ise bizim için ustalık dönemi olacak ve başarı çıtasını yükselteceğiz. Okul, yurt, halk eğitim ve müftülük kanalıyla alabildiğimiz tüm yardımları alarak en iyi hizmeti sunmayı planlıyoruz. Öğrencilerimizin namazlarını daha ihlaslı kılabilmeleri için ilmi ve manevi desteği tam anlamıyla vermeye gayret edeceğiz.
2. dönem sonunda bağlama kursuna giden öğrencilerimizin enstrümanlarıyla ve halk oyunu grubundaki öğrencilerimizin eşliğinde sergileyeceğimiz bir gösteri yapmayı düşünüyoruz. Öğrencilerimiz kendi okullarında hafızlığın anlatıldığı, yaşanıldığı bir panel hazırlayacaklar. Ayrıca Kutlu Doğum münasebetiyle sosyal etkinliklerimiz olacak.
Fidan: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
M. Kandemir: Görevde olduğum süre boyunca her bir öğrencime adaletli davranmaya özen gösterdim. Adaletli davranmak benim hayat felsefemdir. Bütün bu çalışmalarımızın ana amacı ise; adalete, samimiyete, ihlasa dayalı Kestanepazarı ruhunu öğrencilerimize verebilmektir.
Yurdumuzun sorunlarında çözüm için kendilerine sık sık müracaat ettiğimiz Milli Kültür ve Ahlâka Hizmet Vakfı’mızın Başkanı değerli Lütfi Görmez hocamıza, mütevelli heyetimize ve vakfımızın yöneticilerine; yurdumuzdaki tamirat-tadilat, yenileme ve diğer birçok alandaki çalışmalarda bizleri destekleyen Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği Başkanı Hasan Dayhan ve yönetim kurulu üyelerine; eğitim hizmetlerinde desteklerini esirgemeyen Fidan Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Mustafa Necati Gürsöz beylere ve hizmet eden tüm kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyorum.
Fidan: Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimize yönelik çalışmalardan bahseder misiniz?
Z. Kuyubaşı: Lise son sınıf öğrencilerimiz için her hafta 2 deneme sınavı, her gün saat 17:00 ile 19:00 arası da ders videoları izleterek öğrencilerimizi sınavlarına hazırlanmalarında yardımcı oluyoruz. Rehberlik konusunda da öğrencilerle şahsi olarak ilgilenmeye çalışıyorum. Zaman zaman yaptığımız sohbetlerle öğrencilerimizi hayata dair bilinçlendirmeye gayret ediyoruz.
Fidan: Bu seneki başarının sırrı sizce nedir?
Z. Kuyubaşı: Başarımızın sırrı hep birlikte disiplin ve ciddiyetle çalışmamızdır. Hiçbir öğrenciye ayrımcılık yapmadan, adaletli davranarak otoriteyi sağladık. Başarı da arkasından kolay bir şekilde geldi çok şükür. Bu başarının mimarı olan tüm hocalarımıza, yönetim memuru arkadaşlarıma, belletmen kardeşlerime ve başarının aktörü olan öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Mevla başarılarımızı daim eylesin.