Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği öğrencilerinin yurt dışında Arapça ve İngilizce dil eğitimi alabilmeleri için araştırma yapan yurt Dışı Eğitim Komisyonu üyeleri Fidan Eğitim Kurumları Derneği Başkanı M. Mahir Karaşen, Yurt Müdür Yardımcısı Tarih Öğretmeni Zübeyir Kuyubaşı ve Arapça Öğretmeni Hasan Akburak, Sudan’da incelemelerde bulundu. Sudan da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edip, Sudan eğitim sistemini de inceleyen heyet ayrıca üniversitelerin Türkiye ile olan denklikleri hakkında da yerinde bilgi aldı.
“TÜRKLER EN ÇOK İLAHİYAT ARDINDAN TIP SEÇİYOR”
Özel davetli olarak Uluslararası Afrika Üniversite’ni ziyaret ettiklerinin altını çizen Karaşen, “Burada ilahiyat Fakültesi’nden Dekan Yardımcısı Muhammed Osman bize eşlik etti. Kendisi ile üniversiteyi gezerek eğitim imkânları ve öğrenci profili hakkında bilgi aldık. Üniversitedeki Türk Öğrencilerden de sorumlu olan Osman, toplam 15 bin öğrenciye sahip yerleşkede 300’e yakın Türk öğrenci olduğunu ve öğrencilerimizin en çok ilahiyat Fakültesi’ni ardında da ikinci sırada Tıp Fakültelerini tercih ettiği bilgisini paylaştı. Yaptığımız araştırmalarda ise üniversitenin Tıp ve Mühendislik fakültelerinin LYS puanı tuttuğu takdirde denklik verdiği bilgisine ulaştık. İlahiyat Fakültesi’nin böyle bir sınırlaması olmadan denklik verebildiğini belirledik” şeklinde konuştu.
“SUDAN ARAPÇA VE İLAHİYAT EĞİTİMİ İÇİN GÜVENİLİR VE BAŞARILI”
Uluslararası Afrika Üniversitesi’nin bir vakıf üniversitesi olduğunu da vurgulayan Karaşen üniversitenin tüm gelirlerinin yüzde 50’sinin devlet yüzde 50’sinin de bağışlarla karşılandığını belirterek, “Burada eğitim gören 15 bin öğrenciden 5 bini üniversite yurtlarında kalıyor. Üniversite yurtlarında kalan öğrenciler herhangi bir barınma ücreti ödemediği gibi günde üç öğün yemek ihtiyaçları da üniversite tarafından tamamen ücretsiz olarak karşılanıyor. Bu özellikleri de göz önünde bulundurduğumuzda bilhassa Arapça ve İlahiyat eğitimi almak isteyen öğrenciler için Sudan güvenilir ve başarılı bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
SUDAN’DA EĞİTİM İMKÂNLARI YERİNDE İNCELENDİ
Kestanepazarı öğrencilerinin Arapça ve İngilizce eğitimleri için en iyi imkânları sağlamaya çalıştıklarının belirten Zübeyir Kuyubaşı, “Türk Kültür ve Dilinin tanıtımını yapmak ve yurt dışında Türkçe eğitim vermek amacıyla özel kanunla kurulan Yunus Emre Vakfı’na ait Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret ettik. 450 Sudanlı öğrenciye Türkçe eğitim veren enstitüde eğitim ortamını inceleyip kurum ve Sudan’da eğitim şartları hakkında bilgi aldık. Ardından Maarif Vakfı’nın Sudan’da 1070 öğrenciye eğitim verdiği okulu da gezerek eğitim çalışmalarını yerinde inceledik” dedi.
“BÜYÜKELÇİ’DEN TAM DESTEK”
Eğitim ziyaretlerinin ardından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) merkezini de ziyaret eden Kestanepazarı Yurt Dışı Eğitim Komisyonu üyeleri TİKA’dan Türkiye’nin Sudan’da yapacağı yatırımlar ve projeler hakkında bilgi aldı. Bu ziyaretten sonra Türkiye Sudan Büyükelçisi Cemalettin Aydın’ı da ziyaret eden komisyon üyeleri, büyükelçinin Kestanepazarı’nın Sudan da faaliyet göstermesinin çok yararlı olacağını söylediğini ve bunun için kendisinin de yapılacak her hizmete tam destek vereceğinin sözünü verdiğini iletti.
Sudan heyetimiz Sudan Büyükelçisi Cemalettin Aydın'ı makamında ziyaret etti.
Uluslararası Afrika Üniversitesi ve Kestanepazarı yetkilileri birbirlerine hediye takdim etti.
Uluslararası Afrika Üniversitesi Rektör yardımcısı Dr. Musa Taha ve Fidan Eğitim Kurumları Derneği Başkanı M. Mahir Karaşen'in yaptığı sohbet üniversite TV de canlı yayınlandı.
Uluslararası Afrika Üniversitesi fakülte dekanları ile toplantı.
Kafilemiz Maarif Vakfı Sudan sorumlusu Ömer Alçep ile görüştü
Dr. Fatih Ali Hasaneyn Muhammed Şerif'i ziyaret etti.