Kestanepazarı Kur’an Kurslarında görev yapan hocalarımız ve idarecilerimiz, Hilaliye Eğitim Vakfı bünyesinde eğitim veren Hilaliye Erkek Kur’an Kursları ve Özel Yüksel Eğitim Kurumları’nı ziyaret etti.
Tahsilini Erzurum ve İstanbul gibi ilim merkezlerinde tamamlayan merhum Şahin Yılmaz Hocanın, 1962 yılında Akhisar’a gelmesinin ardından hizmetlerine başlayan Hilaliye Eğitim Vakfı; 3.000 civarında hafızı ve yetiştirmiş olduğu binlerce mezununun yanı sıra erkek ve kız Kur’an kurslarındaki yüzlerce talebesiyle Kur’an eğitimindeki hizmetlerini sürdürüyor.
Manisa’nın Akhisar ilçesinde hizmetlerini sürdüren Hilaliye Eğitim Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan Kur’an kurslarında hafızlık ve İslami İlimler eğitimi veriyor.
Hafızlık Sistemi Anlatıldı
Kestanepazarı mezunlarından, Hilaliye Kur’an Kursu Öğreticisi Müjdat Gezen’in hoş geldiniz konuşmasının ardından Hilaliye Kur’an Kursu Kurs Yöneticisi Muammer Aydemir, Mustafa Yaman, Şaban Küçük ve Tevekkül Çobanlar kısa birer konuşma yaptılar.
Konuşmaların ardından Hilaliye Kur’an Kurslarındaki Hafızlık sistemiyle ilgili geniş bilgiler aktaran Muammer Aydemir; öğrencilerin ilk müracaatlarından mezun oluncaya kadarki süreci anlattı. 1993 yılından itibaren Hilaliye Kur’an Kurslarında hoca olarak hizmet eden Aydemir, öğrencinin ve hocanın mağdur olmayacağı, sistemli bir görev dağılımı oluşturduklarını belirtti.
4. ve 8. sınıfı bitiren kız ve erkek öğrencilerin Hilaliye’ye başvurabileceklerini belirten Aydemir, kursta 60 ayrı ilden öğrencilerinin olduğunu, hafızlık sisteminde sıkı bir kontrol sistemi oluşturduklarını anlattı. Yalnızca, hafızlığı çok kolay bir şekilde yapabilecek başarılı öğrencileri hafızlığa başlattıklarını anlatan Aydemir, oluşturdukları komisyonlar ve kontrol sistemi aracılığıyla hafızlık eğitiminde ciddi bir aşamaya geldiklerini ifade etti.
Aydemir, hafızlık hocalarının yanı sıra, hafızların hafızlıklarını dinlemek ve ders takiplerini sağlamak amacıyla her sınıfa birer belletmen tahsis ettiklerini; sigortalı ve ücretli olarak hizmet eden yaklaşık 30 belletmenin vakıf tarafından istihdam edildiğini; oluşturdukları takip sisteminde her hocanın, aynı zamanda kontrol ve takip mekanizması vazifesi olan komisyonlarda mutlaka görevlendirildiğini anlattı.
“Öğretici Kılavuzu” Sistemde Sürekliliği Sağlıyor
Aydemir, hocalar, belletmenler ve öğrencilerin uymak durumunda oldukları kuralların da yer aldığı, eğitim sisteminin detaylarıyla anlatıldığı
“Öğretici Kılavuzu” adıyla bir de rehber kitapçık hazırladıklarını; 6 aşamadan oluşan bu kitapçıkta Kur’an öğrenmeye başlayacak öğrencinin önce Kur’an-ı Kerim hakkında bilgilendirildiğini, harfleri öğrenme döneminde dikkat edeceği hususların anlatıldığını, Kur’an-ı Kerim’e geçişte derslerin işlenişini ve ardından hafızlığa başlama aşamasındaki öğrencinin ders işleme metotlarının anlatıldığını belirtti.
Her aşamada hangi komisyonun ne şekilde çalışacağını da anlatan Aydemir, kursta görev yapan hocaların hepsinin, komisyonlar marifetiyle oluşturulan kontrol mekanizmasında mutlaka en az bir görevinin olduğunu, kişisel inisiyatiflerin asgariye indirildiğini, sistemli bir şekilde çalışmanın prensip haline getirildiğini ve takipte sürekliliği hedeflediklerini anlattı.
Ziyarete Yöneticiler de Eşlik Etti
Kestanepazarı hocalarını, Akhisar Müftüsü Yusuf Eviş başta olmak üzere Hilaliye Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Yılmaz ve Hilaliye Kur’an Kursu hocaları ve idarecileri karşıladı.
Ziyarette hocaların yanı sıra Kestanepazarı Hatay Kur’an Kursu Kurs Yöneticisi Şaban Küçük, Yurt Yöneticisi Halil Taşcı, Kestanepazarı Merkez Kur’an Kursu Kurs Yöneticisini temsilen Ahmet Karaca, Kestanepazarı Hacı Tülay Çolakoğlu Kur’an Kursu Yöneticisi İbrahim Çoban, Yurt Yöneticisi Hüseyin Coşkun’un yanı sıra Kestanepazarı Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Yaman, Kestanepazarı İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Tevekkül Çobanlar, Kestanepazarı Basın-Yayın ve Enformasyon Müdürü Nurkan Boz yer aldı.
“Hilaliye Kur’an İlimleri Külliyesi” İnşaatı Gezildi
Hocalarımız, Akhisar-İzmir karayolu 4. km üzerinde bulunan, proje bitiminde 32.227 metrekare kapalı alana sahip olacak “Kur’an İlimleri Külliyesi” inşaatını da gezdi. İnşaatı tamamlanan ve ibadete açılan Şahin Hoca Camii’ni gezen hocalarımız, külliye inşaatı hakkında da bilgi aldı.
Toplam 44 dersliğin bulunduğu külliyede, 856 öğrenci eğitim görebilecek ve 624 kişi yatılı kalabilecek. 52 kişilik misafirhanesi ve 62 araçlık otoparkı bulunan külliye binasında 6 ana bölüm bulunuyor
1. bölüm, içi 1.000, alt kat ve bahçesi 1.700 kişi alabilen toplam 2700 kişilik
cami; 2. bölüm,
3 kat, 16 derslik, 2 yemekhaneden oluşan Talim Bölümü, 6 katlık Yurt bölümü ve Tatbikat Mescidinin bulunduğu 384 öğrenci kapasiteli
Hafızlık Hazırlık Eğitimi Kompleksi; 3. bölüm, 3 kat, 16 derslik, 1 tashih-i huruf salonu, yemekhanesi ve beden eğitim salonu olan Talim Bölümü, 7 katlı yurt bölümünden oluşan 192 öğrenci kapasiteli
Hafızlık Eğitimi Kompleksi; 4. bölüm, 4 katlı
Vakıf İdare Binası; 5. bölüm, 7 kat, 15 derslik ve toplam 280 kişilik
Hafızlık ve Sonrası İhtisas ve Meslekî Eğitim Binası; 6. bölüm, 2 adet basketbol ve oyun sahası, 1 halı saha, konferans salonuna çevrilebilir 1 adet kapalı spor salonunun bulunduğu
Ek Tesisler.
Hocalarımız, ortaokul öğrencileriyle sohbet etti.
Akhisar Müftüsü (soldan 4.) ve Hilaliye Eğitim Vakfı Başkanı Abdullah Yılmaz (soldan 7.) hocalarımızı karşıladı
Hocalarımız, Kur'an İlimleri Külliyesi'ni gezdi. İnşaat hakkında bilgi aldılar.
Kaba inşaatı tamamlanmış olan külliyenin, ince işçiliğine vakfın imkânları ölçüsünde kısa zamanda başlanılacağı belirtiliyor.
Hilaliye Kur'an İlimleri Külliyesi Projesi
Muammer Aydemir, Şaban Küçük, Müjdat Kara
Hocalarımız, Hilaliye Kur'an Kursları'ndaki hafızlık sistemi hakkında bilgi aldılar
Hocalarımız, Ortaokulla birlikte hafızlık yapan öğrencilerle sohbet ettiler
Hocalarımız, Hilaliye Eğitim Vakfı bünyesinde hizmet veren Özel Yüksel Eğitim Kurumları'nı ziyaret etti, kurum hakkında bilgi aldılar