“Dinlerde Nikah” Sempozyumu İzmir’de Düzenlendi

“Dinlerde Nikah” Sempozyumu İzmir’de Düzenlendi

İslami İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) ve DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Dinlerde Nikah - Milletlerarası Tartışmalı İlmi Toplantı’” katılımcıları, 6–8 Nisan tarihleri arasında İzmir DEÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda dinleyicilere tebliğlerini sundu.

Mezunlarımızdan, İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, DEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyuma yurtiçinden ve yurt dışından onlarca akademisyen katıldı.

[caption id="attachment_2412" align="alignnone" width="595" caption="İSAV ve DEÜ İlahiyat Fakültesi İzmir'de "Dinlerde Nikah" Konulu Sempozyum Düzenledi"][/caption] [caption id="attachment_2410" align="alignleft" width="250" caption="Prof. Dr. Ali Özek"][/caption]

Günde üç oturumla üç gün süren ilmi toplantıya; İstanbul, Konya, Kayseri, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Rize, Karabük, Bayburt illerinin yanı sıra İsveç, Filipinler, Güney Kore, Yemen, ABD, Mısır, Azerbaycan, Cezayir, Özbekistan, Almanya, Irak, Afrika, Hindistan, Ürdün, İran, Pakistan ve Endonezya’dan 77 akademisyenin katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gelen yetkililer de sempozyumu ilgiyle takip etti.

Kestanepazarı, sempozyuma katılan akademisyenler ve dinleyicilere yemek ikramında bulundu.

1. Gün - Nikah, Yaşanılabilir Bir Toplumun Temeli

İlk gün “Tarihte Nikâh” ana başlığı altında cahiliye ile İslam nikâh uygulamaları arasındaki benzerlikler ve farklılıklara değinilip, kolaylık açısından İslam’da nikâh bahsi ele alındı. Mısırlı Prof. Tharwat Kades’ten “Mısır Hıristiyan Geleneğinde Nikâh” adlı tebliği dinledikten sonra bir diğer ana başlık olan “Nikâh ve Toplum”da nikâh, toplumsal bir olgu ve yaşanılabilir bir toplumun temeli olarak sunuldu. Cezayir ve Ürdün’den gelen akademisyenler, toplu nikâh uygulamalarında amaçların gözetilmesi ve nikâh-aile ilişkisi üzerinde durdular.

[caption id="attachment_2409" align="alignnone" width="595" caption=""Dinlerde Nikah" Sempozyumuna Yerli ve Yabancı Toplam 77 Akademisyen Katıldı"][/caption]

2. Gün – Kültürlerde Nikâh

Yabancı ülkelerden gelen akademisyenlerin kendi ülkelerindeki evlilik ile ilgili gelenek, tören ve sorunlardan söz ettikleri “Kültürlerde Nikâh” başlığında sempozyuma farklı bir renk kattı.

“Türkiye’de imam nikâhı uygulaması”, “Huzurlu bir toplumun temeli olarak nikâh: İslami perspektif”, “Evlilik öncesi bir durum olarak nişanlanma”, “Kur’an’a göre ehl-i kitap ile nikâh”, “Görücü usulü evlilikte kutsal kadın”, “Nikahta aleniyet”, “Türkiyeli laik kadınların dindar tercihi”, “Türkiye’deki Süryani Ortodokslarda nikah”, “Manu kanunnamesine göre Hinduzim’de nikahın şartları” gibi başlıklar sempozyumun ikinci günü konuşuldu.

3. Gün - Mut’a Nikâhı Tartışıldı

İranlı Prof. Seyyed Kazem Tabatabaei adlı Şii akademisyenin “Daimi nikâh (evlilik) öncesi eşlerin birbirini tanıması için şer’i bir yol olarak mut’a nikâhı” isimli mut’a nikâhına teşvik eden konuşmasına, Sünni akademisyen Doç. Dr. Muammer Erbaş, mut’a nikâhının, kadına evvela psikolojik çöküntü yaşatacağını, daimi nikâh yapacak olan birinin evvelinde başından mut’a geçmiş birisini tercih etmeyeceğinden dolayı mut’a nikahı yapılan kadını mut’aya köle yapacağını söyledi. Sözleri, çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu salonu ayağa kaldırdı ve alkışlandı. Çok eşlilik, aile kanunu, ekonomik ve kültürel faktörlerle gençliğin değişen evlilik algısı da konuşularak sempozyumun son günü tamamlandı.

Kapanış oturumunun ardından katılımcılar Selçuk-Efes-Tire gezisine katıldılar.

Hafızların Yuvası Kestanepazarı

Bizi Tanıyın...
Kestanepazarı; Kurra Hafız Salih Tanrıbuyruğu Hocamız tarafından yüz yılı aşkın süre önce temeli atılmış, o günün şartlarında hedefi Allah’ın dinini öğretmek ve öğrenmek olan bir kuruluştur. Derneğimiz bugün de, bu çizgiden ayrılmadan, gelişen ve değişen şartlarda, aynı gayeyle yoluna devam etmekte, aynı heyecan ve coşkuyu yüreklerinde hissetmektedir.
Sorularınız için lütfen bizimle iletişim kurun