Buca Müftülüğü, Engellilerin Din Hizmetlerini Nasıl Alabileceklerine Dair Panel Düzenledi

Buca Müftülüğü, Engellilerin Din Hizmetlerini Nasıl Alabileceklerine Dair Panel Düzenledi

İzmir Buca Müftülüğü Özel Destek Din Hizmetleri Projesi’yle, engelli vatandaşlarımıza ulaşmaya devam ediyor. Proje kapsamında müftülük, Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi’nde “Engellilere Yönelik Din Hizmetleri ve Engelsiz Dindarlık” konulu bir panel düzenledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle, Buca Müftüsü Âdem Gülmek tarafından düzenlenen programa, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sayar, DEÜ Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, Prof. Dr. Recep Yaparel, Prof. Dr. Orhan Terzioğlu ve Yrd. Doç. Dr. Veli Öztürk katıldı. Engellilere yönelik din hizmetleri projesinin sloganı, “Din Hizmeti Alabilmek İçin Çok Nedenimiz – Engelimiz Var” olarak açıklandı.

[caption id="attachment_1309" align="alignleft" width="595" caption="İİzmir Buca Müftülüğü, Engellilerin Din Hizmetlerini Nasıl Alabileceklerine Dair Panel Düzenledi"][/caption]

[caption id="attachment_1322" align="alignleft" width="595" caption="Buca Müftüsü Adem Gülmek ve Anadolu Sağırlar Derneği Başkanı Yunus Bayraktar"][/caption]

Kestanepazarı Yöneticileri ve Hocaları Panele Katıldı

Kestanepazarı’nı temsilen panele Şaban Küçük ve Salih Elmas hocamızın yanı sıra, yönetim memurlarımız, belletmenlerimiz ve idarecilerimiz de katıldı.

 Âdem Gülmek: “Gönüllerde Engel Yoktur. Allah Katında Hepimiz Eşitiz”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Adem Gülmek, Buca müftülüğünün engellilere yönelik faaliyetlerini özetledi ve camilerin fiziki durumlarının düzenlenmeye başlandığını ifade etti. Gülmek “Bir engellinin de Allah’ı tanıma, peygambere inanma ve namaz kılma hakkı var” dedi. Panelin tüm engellilerin sorunlarına çözümde fayda sağlaması temennisinde de bulunan Gülmek “Gönüllerde engel yoktur. Allah katında hepimiz eşitiz” dedi.

Yunus Bayraktar: “Engellilere Ekmek, Su Ne Kadar Lazımsa Manevi Haz da O Kadar Lazım”

Anadolu Sağırlar Derneği Başkanı Yunus Bayraktar, konuşmasında “Görmesek de, duymasak da, Allah’ın yarattığı özel insanlarız. Ekmek, su ne kadar lazımsa manevi haz da o kadar lazım” sözleriyle kendi gibi tüm engellilerin de manevi haz almak istediklerini söyledi.

[caption id="attachment_1316" align="alignleft" width="595" caption="Panelistler; Prof Dr. Ali Seyyar, Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, Prof. Dr. Recep Yaparel"][/caption]

Prof. Dr. Hüseyin Yaşar: “Engelliler de Bizler Gibi İnsan”

Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, moderatörlüğünü yaptığı programda, engellilerin de bizler gibi insan olduğunu ve tüm hizmetleri özellikle de din hizmetlerini alması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Orhan Terzioğlu, insanın genetik yapısı ve kodlu engellilik kavramına değindiği konuşmasında kendi hastalarından da örnekler verdi. Yapılan çalışmaların güzel fakat geç kalınmış olduğunu belirten Terzioğlu, “Asıl engelli biziz. Düşünceden engelliyiz. İsmimizin önünde Prof. yazıyor fakat biz insanlığın faydasına bir şey yapmıyorsak bu engeldir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Veli Öztürk din ve insan kavramına değinerek “En büyük sermaye; iyi insan güzel insan olmaktır. İnsan din için değil, din insan içindir. İnsanlara hizmet içindir” dedi.

Prof. Dr. Recep Yaparel, engelli psikolojisi ve toplumsal değerler üzerinde durduğu konuşmasında, hepimizin potansiyel bir engelli olduğunu belirtti ve her insanın tıbben bu riski taşıdığını anlattı. Yaparel, “Yaradan karşısında hepimiz engelliyiz. İnsan hayırla olduğu gibi şerle de imtihan olabilir” dedi.

[caption id="attachment_1310" align="alignleft" width="595" caption="İzmir'in Çeşitli Bölgelerinden Yüzlerce Engelli Sorunların Çözümü İçin, Engellilere Yönelik Din Hizmetleri ve Engelsiz Dindarlık Paneline Katıldı"][/caption]

Panelde son sözü engelliler konusunda çeşitli yayınları ve makaleleri bulunan ve kitaplar yazan Prof. Dr. Ali Sayar aldı. Sayar, yaptığı araştırmaları ve tecrübelerini paylaştı. Ashab-ı Kiram ve Rasulüllah (sav) Efendimizin hayatından örnekler verdi.

Engelli problemlerinin mesleki rehabilitasyon ve sosyal rehabilitasyon ile çözüme kavuşturulabileceğini söyleyerek örnekler verdi.

 8 Engelli Vatandaşımıza Akülü Tekerlekli Sandalye Hediye Edildi

Panelin ardından Buca Müftülüğü tarafından tespit edilen sekiz engelli vatandaşımıza, akülü tekerlekli sandalye hediye edildi. Programa katkılarından dolayı ilgili cami derneklerine plaket takdiminin ardından program, dilek ve temennilerle kapandı.

[caption id="attachment_1307" align="alignleft" width="595" caption="Program Sonunda Müftülük 8 Engelli Vatandaşımıza Akülü tekerlekli Sandalye Armağan Etti"][/caption]

Hafızların Yuvası Kestanepazarı

Bizi Tanıyın...
Kestanepazarı; Kurra Hafız Salih Tanrıbuyruğu Hocamız tarafından yüz yılı aşkın süre önce temeli atılmış, o günün şartlarında hedefi Allah’ın dinini öğretmek ve öğrenmek olan bir kuruluştur. Derneğimiz bugün de, bu çizgiden ayrılmadan, gelişen ve değişen şartlarda, aynı gayeyle yoluna devam etmekte, aynı heyecan ve coşkuyu yüreklerinde hissetmektedir.
Sorularınız için lütfen bizimle iletişim kurun