Kurucularımız dan Nuri Sevil Kabri Başında Anıldı

Kurucularımız dan Nuri Sevil Kabri Başında Anıldı

Kestanepazarı Derneği ve Fidan Eğitim Kurumları Derneği kurucu üyelerinden Hacı Nuri Sevil, vefatının 41. yıldönümünde, Kokluca Mezarlığı’ndaki kabri başında dualarla anıldı.

[caption id="attachment_5863" align="alignnone" width="595"] İzmir'in Vakıf İnsanlarından Hacı Nuri Sevil Kabri Başında Dualarla Yâd Edildi[/caption]

Anma programına merhumun çocukları, akrabaları ve Kokluca Camii cemaatinin yanı sıra Milli Kültür ve Ahlaka Hizmet Vakfı Başkanı Lütfi Görmez, Kestanepazarı Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Yaman, Kur’an kursu hocalarımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Kokluca Camii’nde öğle namazı öncesi Kur’an-ı Kerim tilavet edildi. Namaz sonrası merhumun kabri başında Kestanepazarı hafızları tarafından okunan hatimlerin duası yapıldı.

Programda kısa bir konuşma yapan Görmez, Kestanepazarı’nda öğrencilik yaptığı yıllarda merhum Nuri Sevil’i tanıdığını ifade ederek; “İzmir’in en önde gelen vakıf insanlarından biriydi. Sabah namazından sonra Kestanepazarı Camii’ne gelir, rahlesini alır, diz çöker ve talebelerle birlikte Kurra Hafız Salih Tanrıbuyruğu hocamızın okuttuğu tarîkat-ı Muhammedi derslerine katılırdı. Mal varlığını hep hayır işlerine sarf etti. Peygamber Efendimizin hadis-i şerifinde buyurduğu üzere, Hacı Nuri Sevil gibi her şeyiyle hizmet eden, malını Allah yolunda harcayan hayırsever insanların amel defteri kapanmaz ve Kestanepazarı gibi bıraktığı güzellikler Kur’an’a hizmet ettiği müddetçe de kapanmayacaktır.” dedi.

[caption id="attachment_5862" align="alignnone" width="595"] Nuri Sevil Hayatta Bulunduğu Dönemde Türkiye'de Bulunan Tüm Kur'an Kurslarına Destek Çıkan Bir Hayırseverdi[/caption]

Hacı Nuri Sevil (1889 – 2 Ocak 1973  

Hacı Nuri Sevil Manisa/Turgutlu’dandır. İzmir’de Mimar Kemalettin çarşısında manifatura tüccarı olan Nuri Sevil, son derece dürüst, doğru, çalışkan, yardımsever bir kişi olarak herkesin takdirini kazanmıştır.

Kur’an Kurslarının yok denecek kadar az olduğu bir dönem de 1945 yılında Kestanepazarı Camii İmam Hatipliği görevine getirilen Hacı Hafız Salih Tarnıbuyruğu hocamızın gayreti ile Türkiye’deki ilk resmî Kur’an kursunun temeli atılıyordu.

Mimarı ve kurucusu Hacı Salih Tanrıbuyruğu hocamızın her dediğini yapmaya amade bir hizmet ve gayret abidesi şahsiyet Hacı Nuri Sevil.

Bugünkü güzel sonuçlara ulaşılmasında da Hacı Nuri Sevil’in maddi-manevî çok büyük katkıları vardır. Nitekim kendisini İzmir Yüksek İslam Enstitüsü Yaptırma ve Koruma Derneği kurucu üyeleri arasında da görüyoruz.

Bütün bu hizmet yarışında Hacı Nuri Sevil’i hep ön planda görmekteyiz. O bir “Eğitim Gönüllüsü” idi.

Sabah namazı ile başlayan derslerde Nuri Sevil, talebelerle birlikte dersi takip eder, hatta hocamızın önüne kürsü koyabilecek kadar yüksek tevazu sahibi idi.

Tanrıbuyruğu hocamızın bir sohbetinde ifade ettiği gibi “Türkiye’de Hacı Nuri Sevil’in yardım etmediği hiçbir dini eğitim kurumu yoktur”

[caption id="attachment_5864" align="alignnone" width="595"] Anma Programında, Milli Kültür ve Ahlaka Hizmet Vakfı Başkanı Lütfi Görmez Merhum Hakkında Kısa Bir Konuşma Yapyı[/caption]

Hacı Nuri Sevil’in hayırseverliği ve yardımseverliği sadece bu saha ile de sınırlı değildir. İş kurmak isteyenler, evlenecekler, yuva sahibi olmak isteyenler o kapıyı çaldıklarında hiç boş dönmemişlerdir.

Bütün bu hizmetlerde Hacı Nuri Sevil’in beklentisi, arzusu ve gayesi sadece hakkın rızası idi.

Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen Hacı Nuri Sevil ismi gönüllere kazınmış, silinmesi ve unutulması mümkün olmayan izler bırakmıştır.

Onlar bu hizmetleri ile hem mal varlıklarını kendileri ile ahirete götürme bahtiyarlığına eriyor ve hem de amel defterlerinin açık kalmasına sebep oluyorlar.

Allah’ın verdiğini, Allah yolunda harcamak ne güzel. Hacı Nuri Sevil ve bütün hayırseverleri rahmetle anıyoruz.

Lütfi Görmez / Fidan Dergisi

Hafızların Yuvası Kestanepazarı

Bizi Tanıyın...
Kestanepazarı; Kurra Hafız Salih Tanrıbuyruğu Hocamız tarafından yüz yılı aşkın süre önce temeli atılmış, o günün şartlarında hedefi Allah’ın dinini öğretmek ve öğrenmek olan bir kuruluştur. Derneğimiz bugün de, bu çizgiden ayrılmadan, gelişen ve değişen şartlarda, aynı gayeyle yoluna devam etmekte, aynı heyecan ve coşkuyu yüreklerinde hissetmektedir.
Sorularınız için lütfen bizimle iletişim kurun