Ahmet Tatari Kabri Başında Dualarla Anıldı

Ahmet Tatari Kabri Başında Dualarla Anıldı

Kurucularımızdan ve İzmir’in önde gelen hayırseverlerinden Hacı Ahmet Tatari kabri başında dualarla yâd edildi.

Tatari; Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği, Milli Kültür ve Ahlaka Hizmet Vakfı, Hacı Ahmet Tatari Vakfı, DEÜ İlahiyat Fakültesi Binası, Hacı Fatma Tatari Camii, Tatari Camii gibi hizmetlerle İzmir’e birçok manevi değer kattı.

Öğle namazı öncesi İzmir Kokluca Camii’nde başlayan program, namaz sonrası merhumun kabri başında okunan Kur’an tilavetini ve yurtlarımızda okunan hatm-i şerifin duası yapılarak devam etti.

Anma programı Milli Kültür ve Ahlaka Hizmet Vakfı Başkanı Lütfi Görmez’in yaptığı dua ile son buldu.

[caption id="attachment_5606" align="alignnone" width="595"] Kurucularımızdan ve İzmir'in Vakıf İnsanlarından Ahmet Tatari Kabri Başında Anıldı[/caption]

AHMET TATARİ (1892 - 26 Ekim 1979)

1895 yılında Halep’te doğdu. Küçük yaşta İzmir’e çalışmak için geldi. Aile, şehre ilk geldiğinde Tilkilik ve Namazgah semtine yerleşti.

1928 yılında Mimar Kemalettin’de açtığı ilk mağaza, 1942’de çıkan varlık vergisi nedeniyle bitme noktasına gelir ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalır. 1954 yılında kurduğu “Taç Sanayi” gelişmekte olan İzmir sanayisi için önemli bir yapıtaşı olur. Tekstil sektörü parlak yıllar yaşar ve Taç Sanayi hızla büyür.

İzmir’de Kurulan Birçok Vakıf ve Kuruluşun Kurucusuydu

Hacı Ahmet Tatari, İzmir’de kurulan birçok vakıf ve kuruluşun kurucusudur. İzmir Yüksek İslam Enstitüsü, kendi köşkünde açılmıştır. Milli Kültür ve Ahlâka Hizmet Vakfı, Ahmet Tatari Eğitim Kültür Vakfı, Ahmet Tatari Vakfı kurucusu olduğu vakıfların başlıcalarıdır. Hayattayken hastane yaptırmayı çok istemiş fakat hayatında bu nasip olmamıştır. Ancak birçok hastaneye ve Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine katkılar sağlamıştır. Bornova Anadolu Lisesi, Özel Fatih Koleji, Hacı Ahmet Tatari Kız Yurdu, Tatari Camii, Hacı Fatma Tatari Camii gibi devasa hizmet binaları da Ahmet Tatari’nin İzmir’e yaptığı büyük hizmetlerdendir.

İzmir’in İtibarlı, Örnek bir Tüccarıydı

Merhum Hacı Ahmet Tatari, tembelliğin en büyük düşmanıydı. Çalışkan bir insandı. Kelimenin tam anlamıyla taşkın bir zekâya, engin bir hafızaya sahipti. Bu Osmanlı insanının karşısında mutlaka ürkek bir saygı duyardınız. Ne güzel, ne zengin bir öfkesi vardı. İzmir’in itibarlı, örnek bir tüccarıydı.

Merhum, İzmir’de güzel ve hayırlı işler adına ne yapılmışsa hepsinde bulunmaya gayret etmiş, birçoğunun kuruculuğunu üslenmiştir. Vakıf evleri, vakıf iş hanları, camileri, mescitleri ve okullarıyla bir insanın ömrüne sığdıramayacağı hizmetleri Cenab-ı Hakk, Hacı Ahmet Tatari kuluna nasip etmiştir. Allah ondan razı olsun, mekânı Cennet olsun.

[caption id="attachment_5605" align="alignnone" width="595"] Merhum Tatari İzmir'in Manevi Gelişiminde Büyük Rol Oynayarak Hizmetlere Öncülük Etmişti[/caption]

Hafızların Yuvası Kestanepazarı

Bizi Tanıyın...
Kestanepazarı; Kurra Hafız Salih Tanrıbuyruğu Hocamız tarafından yüz yılı aşkın süre önce temeli atılmış, o günün şartlarında hedefi Allah’ın dinini öğretmek ve öğrenmek olan bir kuruluştur. Derneğimiz bugün de, bu çizgiden ayrılmadan, gelişen ve değişen şartlarda, aynı gayeyle yoluna devam etmekte, aynı heyecan ve coşkuyu yüreklerinde hissetmektedir.
Sorularınız için lütfen bizimle iletişim kurun